Ultimul trimestru de sarcina pe saptamani (VIDEO)

2036 0

Ne-am propus sa-ti aratam ce se intampla in ultimul trimestru de sarcina pe saptamani si cum se pregateste bebe pentru marea intalnire. Este perioada in care plamanii lui se dezvolta, acumuleaza grasime si incepe sa aiba obiceiurile unui bebelus nou-nascut: simte si ii place deja gustul dulce, clipeste, intoarce capul la lumina.

Ultimul trimestru de sarcina pe saptamani

Saptamana 28 de sarcina reprezinta debutul ultimului trimestru de sarcina. In aceasta perioada, celulele neuronale se multiplica si stabilesc conexiuni. Plamanii incep sa se maturizeze, ceea ce ii creste mult sansele de supravietuire in cazul in care s-ar naste acum. Ochii sunt complet formati. Placenta este ocupata sa transfere bebelusului din anticorpii tai, care il vor proteja de germenii cu care va da piept in lumea reala. 

Sapamana 29 Bebe are par pe cap, iar plamanii continua sa se dezvolte, pregatindu-se pentru prima gura de aer. Acumuleaza grasime sub piele si devine sensibil la lumina prea puternica, la anumite gusturi, mirosuri si sunete puternice.

Saptamana 30 Bebelusul tau iti recunoaste vocea, cu siguranta! Lanugo, puful care acopera corpul bebelusului incepe sa dispara. Iti vine sa crezi ca bebelsul poate inchide si deschide ochisorii?

Saptamana 31 Bebe are papile gustative si deja s-a invatat cu gustul de dulce dulce. Va inghiti mai mult lichid amniotic daca in acesta se injecteaza substante indulcitoare. Nu mai creste foarte mult, insa creierul continua sa se dezvolte. Plamanii mai trebuie sa se dezvolte pentru ca bebelsul tau sa faca fata cu brio lumii din afara burticii tale. Daca bebelsul tau este baietel, atunci testiculele au coborat in scrot.

Saptamana 32 Are cinci simturi complet dezvoltate, iar perisorul de pe cap continua sa ii creasca. In aceasta perioada, el nu se mai dezvolta foarte mult, ci doar ia in greutate si isi mareste stratul de grasime de sub piele.

Saptamana 33 Incepand cu aceasta saptamana, plamanul secreta surfactant, o substanta deosebit de utila pentru o respiratie normala. De asemenea, lichidiul amniotic se afla la cel mai inalt nivel de la inceputul sarcinii si va ramane asa pana la nastere. In aceasta saptamana creierul s-a dezvoltat complet.

Saptamana 34 Rinichii lui sunt irigati de sange si vor produce urina. Aceasta nu seamana insa cu aceea a adultului, pentru ca, deocamdata, placenta indeplineste functia de detoxificare. In mare, el se comporta asemenea unui nou-nascut. Are ochisorii deschisi cand e treaz si inchisi cand doarme. Isi dezvolta si sistemul imunitar pentru a face fata infectiilor. Unghiutele i-au crescut multisor, astfel ca va fi nevoie sa i le tai in primele zile dupa nastere.

Saptamana 35 Are un cojocel de grasime considerabil. S-a facut mare, camaruta in care sta devine tot mai neincapatoare si nu ii mai permite sa se miste in voie.
Continua sa acumuleze grasime sub piele.

Saptamana 36 Lanugo i-a disparut aproape de tot si parul de pe cap creste. In fiecare zi, mai acumuleaza inca 14 g de grasime ca sa iasa rotofei si dragalas! 

Saptamana 37 Daca se naste acum este considerat "nou-nascut la termen". Genele ii sunt prelungi, gatul i se subtiaza si pleoapele se inchid si se deschid cu usurinta! Intoarce capsorul spre lumina.

Saptamana 38 Are deja 3 kg si masoara 48 cm lungime. Circumferinta capului este la aceeasi dimensiune cu cea a abdomenului.

Saptamana 39 Ritmul de crestere incetineste si mititelul sta din ce in ce mai inghesuit. Lanugo a disparut aproape in totalitate, iar plamanii s-au dezvoltat complet.

Saptamana 40 Numai 3% din bebelusi vin exact cand sunt asteptati, in timp ce marea majoritate mai lenevesc un pic (80% dintre ei se vor naste in urmatoarele 14 zile).

VIDEO: ultimul trimestru de sarcina pe saptamani (scurt documentar)

In this article

Join the Conversation