Un copil agresiv este oglinda parintilor

5125 0

Te-ai gandit ca agresivitatea copilului tau poate fi cauzata de faptul ca acesta a fost sau este supus unei presiuni parintesti dure? Nu numai comportamentul agresiv ci si lasitatea sau timiditatea unui copil pot fi generate de brutalitatea parintelui. Rezultatul este un copil, un tanar cu o pronuntata lipsa de personalitate, atrage atentia Rafila Branciulescu, profesor pentru invatamantul primar.

Agresivitatea se dobandeste

Exista parinti care justifica comportamentul agresiv al copilului lor prin faptul ca ,,asa s-a nascut”. Este o prejudecata parinteasca infirmata de psihologi si pedagogi. Din pacate, multi parinti isi pedepsesc copiii care au agresat fizic alti copii, tot prin bataie, nerealizand ca brutalitatea unui copil nu-si are sursa intr-o agresivitate innascuta, ci intr-un dialog deficitar al copilului cu realitatea si cu reprezentantii sai, adultii.

Fara atribute negative
Sunt nenumarate situatii in care copilul il atrage pe parinte pe taramul violentei. Acesta simte ca a ,,ajuns la capatul rabdarii si pune mana mana pe curea”. Daca apeleazi la acest gest, inseamna ca ai fost manevrat de propriul copil. Un parinte castiga increderea copilul sau STAPANINDU-SE, RAMANAND CALM ŞI LUCID. Sa nu crezi ca acesta atitudine a ta va trece neobservata. Copilul te va respecta, isi va da seama de importanta stapanirii de sine, iar aceasta va fi o temelie solida pentru personalitatea lui in formare.
Amenintarea frecventa cu bataia, atribuirea de trasaturi negative ,,prost”, ,,salbatic”, ,,bataus”, repetarea la nesfarsit a faptului ca ,,va fi un om de nimic”, nu fac decat sa-i intareasca comportamentul negativ. Copilul fie va acumula multa teama si se va izola fiind incapabil sa-si dezvolte persoalitatea, fie va deveni un tip convins ca totul se obtine prin inspaimantarea celorlalti, ca unul care a crescut la ,,scoala fricii”.
 

 

In this article

Join the Conversation