Vaccinare gratuita impotriva infectiei cu rotavirus in Marea Britanie

325 0

Comitetul Comun de Vaccinare si Imunizare din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca prevenirea la scara larga a infectiei cu rotavirus este o masura necesara, iar decizia are la baza rezultatele evaluarii eficientei vaccinarii, corelate cu impactul semnificativ al acestei boli la copii. In acest fel, Marea Britanie se aliniaza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar toti copiii intre 6 si 24 de saptamani vor beneficia gratuit de vaccinare impotriva infectiei cu rotavirus.

Statistici despre infectia cu rotavirus

Un studiu realizat la nivel mondial arata ca 80% din copiii de pana in 2 ani petrec pana la 5 zile in spital din cauza infectiei cu rotavirus. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca 36% din internarile pentru boli diareice la copiii de pana in 5 ani sunt cauzate de infectia cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decat la alte boli diareice.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat inca din 2009 introducerea vaccinarii anti-rotavirus in Programele Nationale de Imunizare din toate tarile si atrage atentia ca infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru 30% din decesele copiilor –  voma si diareea severa cauzate de infectie cu rotavirus pot ameninta viata copilului pentru ca duc la deshidratare intensa. 

Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia ca Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, la copii de pana in 5 ani si recomanda imunizarea copiilor impotriva tuturor bolilor infectioase prevenibile, atat cu vaccinurile cuprinse in Programul National de Imunizare, cat si cu cele impotriva infectiei cu rotavirus sau a varicelei.

Din culise: vaccinul impotriva infectiei cu rotavirus inseamna cheltuieli in minus

Aceasta masura degreveaza sistemul sanitar din Marea Britanie de cheltuielile anuale de spitalizare. Astfel, decizia introducerii vaccinarii impotriva rotavirusului in Programul National de Imunizare va scuti Serviciul National de Sanatate de costuri de spitalizare anuale de 14.2 milioane de lire sterline, in fiecare an.

 

In this article

Join the Conversation