Vaccinarea impotriva bolilor pneumococice ajunge si in Romania!

460 0

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, se arata intr-un comunicat de presa al Coalitiei pentru o Noua Prevetie 2013 (CNP 2013)

Protocol pentru implementarea vaccinului pneumococic

In acest context, Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 si Ministerul Sanatatii au incheiat un protocol de colaborare pentru vaccinarea gratuita impotriva bolilor pneumococice.

Prin aceasta actiune se urmareste vaccinarea tuturor nou-nascutilor din Romania, contribuind astfel la scaderea mortalitatii infantile din tara noastra, Romania avand una dintre cele mai ridicate rata de mortalitate infantile din Europa – 9,79 la 1.000 de nou-nascuti Protocolul a fost semnat de Andreea Marin, Presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata“ si ambasadorul campaniei CNP 2013 si de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. Cu acest prilej, a fost desemnat si primul Ambasador al Copiilor Sanatosi, primul bebelus care va fi vaccinat gratuit. Andreea Marin a militat activ pentru aceasta masura.

Bolile pneumococice in Romania

In România, un sfert dintre copiii cu varsta pana intr-un an care ajung la medicul de familie sau in spital sufera de o boala potential pneumococica, in timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este in crestere. Bolile pneumococice sunt provocate de bacteria Streptococus pneumoniae si pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, pâna la bacteriemii, sepsis sau meningite.

Acestea pot provoca sechele grave in randul copiilor care au suferit un episod de boala: retard mintal, tuburari de comportament, tulburari de vedere si auz, si nu in ultimul rand epilepsie.

Vaccinarea impotriva bolilor pneumococice in lume

In tarile care au pus in aplicare vaccinarea pneumococica de rutina a copiilor, in cadrul unui program national de imunizare, incidenta bolii pneumococice s-a redus in mod constant.
 

In this article

Join the Conversation