Vaccinurile – dureroase, dar sanatoase!

1258 0

Il tii cu greu imobilizat, asistenta se aproprie cu seringa pregatita si i-o infige in piciorus. Daca pana acum puiul tau era cumintel si vesel, interesat de fetele noi din jur, intepatura acului il transforma intr-un pui de dragon! Dumnezeule, cum poate sa planga! E rosu tot, lacrimile curg fluviu, insa cele mai dureroase sunt privirile pe care ti le arunca. Tu stai insa „nemiloasa ” si impasibila pentru ca stii cat bine se afla in seringa buclucasa. Nimic nu-l va proteja mai mult decat vaccinul, arma moderna de a tine departe bolile transmisibile!

Care-i mecanismul?

La nastere, sistemul imunitar al copilului este asa de slab si de nestiutor, incat poate deveni o prada usoara pentru milioanele de germeni diferiti prezenti in jurul nostru – germeni care in marea lor majoritate sunt inofensivi pentru adulti. Prin lapte (colostru), mama isi ajuta pruncul, transmitandu-i legiuni intregi de anticorpi care-l vor proteja pe parcursul primelor luni de viata. Treptat, sistemul imunitar al copilului se dezvolta si incepe sa lupte din ce in ce mai eficient cu „invadatorii”. Vaccinurile au tocmai rolul de a arata sistemului imunitar cum arata dusmanul, dandu-i astfel posibilitatea sa pregateasca strategiile de aparare impotriva unei posibile invazii!

Ca orice medicament, vaccinurile au cateva reactii adverse modeste si tranzitorii, care nu trebuie sa opreasca administrarea lor: la locul injectiei poate aparea o roseata trecatoare sau chiar un mic nodul (dispare in 2-3 saptamani). Un procent foarte mic de copii prezinta simptome ce simuleaza raceala (febra usoara – peste 37,5 grade Celsius etc.) pentru care medicul pediatru va recomanda paracetamol pentru copii.

Cand se amana un vaccin?

Exista situatii in care vaccinarea trebuie amanata: infectii, medicatie ce afecteaza sistemul imunitar (antibiotice – in infectii; chimioterapie – in cancer; antiinflamatoare steroidiene etc.), boli ale diverselor celule implicate in apararea organismului (leucemii), reactii alergice la oua (o parte importanta din vaccinuri sunt preparate folosindu-se culturi de oua), tulburari de coagulare a sangelui. Medicului trebuie sa i se reaminteasca toate aceste detalii legate de istoricul medical al copilului inainte de a se lua decizia de vaccinare.

In this article

Join the Conversation