Varicela in copilarie, zona zoster la maturitate

2084 0

Virusul varicelo-zosterian face parte din familia virusurilor herpetice.

El se transmite pe cale aeriana, in picaturile eliminate de purtator prin tuse, stranut, respiratie sau prin contact direct cu leziunile de pe pielea bolnavului. Bunicul cu zona zoster este contagios pentru nepotelul sau, daca acesta nu a fost imunizat prin vaccinare.

  • Cele mai contagioase boli

Virusul trece prin placenta, de la mama la fat, ducand la malformatii sau avort spontan. Incubatia variaza de la 10-21 zile.

Varicela debuteaza cu febra, cefalee, dureri musculare. Eruptia este la inceput alcatuita din mici pete, care se „umfla”, transformandu-se ulterior in vezicule „picaturi de roua”. Prin migrarea leucocitelor, acestea se tulbura apoi, dupa care se acopera cu o crusta.

Cum evolueaza varicela

Evolutia eruptiei se face in valuri succesive, crustele putand persista 10-20 de zile. „Basicutele” afecteaza toata suprafata corpului, inclusiv pielea capului. Cojile cad dupa 1-2 saptamani, fara a lasa cicatrice. Varicela e insotita insa de mancarimi care il fac pe copil sa se scarpine si sa rupa veziculele. Astfel, leziunile se pot suprainfecta cu microbii de pe pielea copilului, lasand cicatrice dezagreabile, in special pe fata, care persista apoi toata viata. Problemele de estetica ridicate de varicela vor afecta foarte mult viitorul adolescent.

Complicatii date de varicela

Complicatiile varicelei sunt date de suprainfectare: erizipel, abcese, otita, pneumonie, septicemie. In ultimele decenii, a crescut foarte mult numarul complicatiilor severe, inclusiv a encefalitei cu sechele neurologice. Chiar daca varicela trece fara probleme, virusul ramane in organism si dupa 50 de ani poate produce zona zoster. Daca micutul a facut varicela in primul an de viata, riscul de aparitie timpurie a zonei zoster creste de 20 de ori. Toate aceste riscuri pot fi inlaturate prin vaccinare.
 

 

 

In this article

Join the Conversation