Verificati jucariile inainte sa le cumparati

606 0

In ajunul sarbatorilor de iarna, cand copiii sunt bucurosi sa primeasca tot felul de jucarii, inspectorii ANPC verifica siguranta pe care produsele destinate celor mici o prezinta. Deja au fost controlate aproape 65.000 de jucarii de la 556 de operatori economici, dintre care aproape 14.000 au fost oprite definitiv sau temporar de la comercializare.

Astfel, s-au constatat abateri privind marcarea denumirii si a sediului producatorului sau importatorului. De asemenea, la jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici s-a verificat daca informatiile sunt aplicate conform normelor in vigoare. Printre jucariile cu nereguli s-au numarat statia „Hannah Montana”, seturi de lucru manual cu bijuterii din plastic „Bet Set”, masinute „Authority Force”, telefoane „Bai Bain Toys”, truse „Beauty”, jucarii din plus, masinute, jocuri de construit, roboti, trenulete, jocuri mecanice, jocuri cu bile, seturi zoo „Farm”, seturi de bucatarie, set „Scooby Doo”, papusi „Beauty”, „Saly”, „Serena”, „Bella”, masinute „Police”, „Speed Star”, pistoale „Space Laser Gun”, „Brick Police”, role, leagane, jucarii gonflabile.

S-au constatat abateri si in ceea ce priveste indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si lipsa avertismentelor in cazul obiectelor care prezinta pericole pentru copii. Lipsa acestor informatii de pe eticheta duce la utilizarea necorespunzatoare a jucariilor care poate prezenta un risc pentru cei mici. In aceasta categorie, se incadreaza jucariile care nu sunt marcate conform legii de securitate: jucarii din plus carora li se desprindeau cu usurinta fibrele textile, prezentand risc de sufocare prin inghitire, jucarii muzicale care contineau bucati de zapada artificiala, care ar fi putut fi inghitita de utilizatori, jucarii al caror par sau puf se desprindea cu usurinta, existand riscul de inghitire si sufocare, jucarii Yo-Yo care aveau atasate snururi elastice, prezentand pericol de strangulare. Toate aceste articole au fost retrase de la comercializare in mai multe judete din tara.

Comisarii ANPC recomanda o atentie sporita atunci cand achizitionati jucarii pentru cei mici, sa cititi eticheta si sa verificati daca produsul este in conformitate cu prevederile legale, sa mergeti doar la magazine autorizate de unde vi se elibereaza factura sau bon cu care sa justificati o eventuala reclamatie, sa alegeti jucarii potrivite varstei copilului, sa evitati cumpararea jucariilor cu parti detasabile sau componente de mici dimensiuni.

Mai multe detalii puteti citi aici

In this article

Join the Conversation