Vesti bune despre indemnizatia pentru cresterea copilului 2014

1406 0

Comisia pentru Munca din Senat a adoptat, marti (24 septembrie) un raport favorabil pentru o propunere legislativa prin care se stabileste ca parintii care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii vor beneficia de indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor, potrivit Mediafax.

Termen initial de calcul: 3 ani

Aceasta initiativa legislativa, care modifica Ordonanta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, prevede acordarea drepturilor incepand din prima zi a anului viitor. Raportul comisiei, care a fost adoptat in unanimitate, prevedea un termen initial de trei ani, dar acesta fost redus pentru a fi armonizat cu legislatia privind acordarea indemnizatiei de somaj, unde se iau in calcul 12 luni lucrate in ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de somaj.

In acest fel, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului ar urma sa se calculeze raportat la ultimele 12 luni din acesti doi ani. In expunerea de motive din proiectul de lege se mentioneaza ca se doreste eliminarea uneidiscriminari in randul parintilor, deoarece sunt cazuri in care acestia au avut venituri impozabile timp de multi ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au mai putut sa lucreze.

Scopul initiativei: eliminarea unei "discriminari" intre parinti

"Se urmareste prin prezenta lege eliminarea unei discriminari create in randul persoanelor cu copii. La momentul actual, in Romania se acorda concediu de crestere a copilului si indemnizatie persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10-15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa, persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie", se mentioneaza in expunerea de motive la proiectul de lege.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in Senat in calitate de prima Camera sesizata.
 

In this article

Join the Conversation