Vindecarea dupa epiziotomie

2193 0

Intreaga operatiune nu e bine sa depaseasca 20 de minute si e important sa fie facuta cu ata speciala, resorbabila. Daca medicul te-a cusut totusi cu fire care trebuie scoase, extragerea acestora va avea loc abia dupa 5 zile de la nastere.

In ambele cazuri insa, ingrijirea postoperatorie e simpla, dar eficienta: toaletari frecvente si minutioase. Daca poti, evita sapunul in primele 30 de zile, pentru a nu deranja echilibrul chimic natural sau foloseste unul cu pH neutru.

Ai liber la substante antiseptice locale, ajuta la cicatrizarea mai rapida a zonei. Si vezi sa ai la indemana mereu doar tampoane igienice. Daca ai proasta inspiratie sa folosesti vata, intretii un mediu umed, prielnic infectiilor vaginale.

Iar daca vrei un „rasfat” total, afla ca exista si un colac special cu ajutorul caruia poti proteja perineul tau mult prea incercat, atunci cand te asezi pe scaun sau in fotoliu pentru a manca sau cand alaptezi.

Nu uita nici de vizita la medic, dupa terminarea lauziei, adica la sase saptamani de la nastere.

Dupa nastere, trebuie sa mergi cu atentie, sa te intinzi, sa te ridici si sa te asezi usor, fara sa-ti fortezi muschii abdominali. In prima faza, numai sotul tau are dreptul sa ridice caruciorul, pentru ca n-ai „verde” la eforturile musculare de intensitate mare.

Insa pe bebe poti sa-l tii linistita la piept. La volan ai voie dupa maximum 6 saptamani, iar „la nebunii” se da liber doar dupa terminarea perioadei de lauzie, deci tot dupa 6 saptamani.

Daca operatia se inroseste sau se infecteaza, daca apar dureri abdominale puternice, ai febra sau orice alte simptome ingrijoratoare, nu ezita sa mergi la medic.

In this article

Join the Conversation