Virusul HPV la barbati

1505 0

Virusul HPV la femei a fost si este un subiect de actualitate, mai ales ca 80% dintre femei se infecteaza cu virusul HPV in timpul vietii si unele forme de HPV (din cele peste 100 cunoscute in prezent) pot cauza leziuni canceroase si cancer de col uterin. 

Informatiile legate de HPV (human papilloma virus) se concentreaza asupra femeii, dar de aceasta data, vom lua in discutie barbatii.

Virusul HPV la barbati

"Barbatii sunt mai rezistenti din punct de vedere imunologic si, drept urmare, fac mult mai rar aceasta boala", explica Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate. In plus, HPV-ul este mai putin virulent la barbati, femeile fiind mai expuse decat ei la aceasta boala. 

Daca la femei testul Babes-Papanicolau poate sa identifice celulele modificate de la nivelul colului uterin, situatia se schimba in cazul barbatilor, deoarece nu exista teste care sa se faca in astfel de cazuri. "Astfel, nu exista semne ale infectiei cu HPV la barbati, iar vegetatiile venerice apar in faza avansata. Pentru barbati, nu exista la ora actuala un alt test care poate sa depisteze HPV intr-o faza incipienta. Astfel, diagnosticul se pune numai atunci cand apar semnele, aceste vegetatii venerice", spune dr. Andreas Vythoulkas. 

Acest lucru inseamna ca barbatul nu stie pana in acel moment ca este purtator al virusului, el putant sa-l transmita prin contact sexual. Nici contactul sexual protejat nu este 100% sigur deoarece virusul se transmite prin contactul piele la piele, iar prezervativul permite contactul scrotului cu pielea partenerei.

Virusul HPV la barbati poate cauza de cancer

Asa cum la femei virusul HPV este pus in legatura cu aparitia cancerului de col uterin, la barbati este pus in legatura cu cancerul anal si la penis. "De asemenea, s-a demonstrat, in ultima vreme, ca virusul creste si riscul de cancer oral", atrage atentia dr. Andreas Vythoulkas. 

 

 

 

In this article

Join the Conversation