Vitamina A protejează vederea

956 0

Încă dinainte de a se naşte, puişorul tău are nevoie de vitamine. Astfel, în mod normal, în timpul sarcinii, în organismul fătului se acumulează o serie de vitamine – A şi D – care sunt necesare şi în perioada de după naştere, în procesul metabolic de dezvoltare a organismului. Aşadar, atunci când cantităţile sunt mici la mamă vor fi mici şi la făt. Iar acest deficit se va cunoaşte imediat după naştere. 

 

Unde găsim Vitamina A

 
Vitamina A are un rol important vederea colorată precum şi în vederea în lumina crepusculară. Fiind o vitamină  liposolubilă, are nevoie de prezenţa grăsimilor şi a mineralelor. Ea poate să fie stocată în organism, de aceea nu este nevoie de doze zilnice. Vitamina A mai joacă un rol important în sănătatea sistemului osos, stimulând creşterea, intervine în dezvoltarea membranelor epiteliale, a dinţilor, în diviziunea celulară şi în sistemul  imunitar. Această vitamină se găseşte, natural, sub două forme:
  • Vitamina A, ca atare, numită şi retinol este prezentă în alimentele de origine animală (ficat, rinichi, ficat de peşte, untură de peşte, lapte, smântână, frişcă, unt, brânză, gălbenuş).
  • provitamina A (caroten) – care se găseşte în vegetalele intens colorate (ardei, gogoşari, morcovi, cartofi dulci, dovleac, spanac, salată verde, varză crudă, varză roşie, varză de Bruxelles, fasole verde, andive, pătrunjel, lobodă; şi în fructe: caise proaspete, piersici, cireşe, prune, castane, coacăze, zmeură, banane, portocale, ananas, lămâi, grepfruturi, cereale), dar şi în unele produse animale. 
 

Deficitul de Vitamina A 

 
Dacă micuţul are un deficit de vitamina A apare o uscăciune a mucoasei oculare (uscarea corneei şi lezarea ei sau a retinei) care duce la  scăderea acuităţii vizuale. În unele situaţii se poate ajunge chiar la pierderea vederii. De asemenea, tegumentele şi mucoasele vor fi uscate şi îngroşate la cei cu carenţe. Un alt fenomen secundar, în lipsa acestei vitamine este şi scăderea imunităţii. Care poate să ducă la complicaţii ale unor boli infecţioase (pneumonia) dar şi la simptome subclinice – infecţii digestive sau respiratorii, scăderea ratei de creştere, scăderea dezvoltării osoase.
 
 

In this article

Join the Conversation