Vitamina D, vitamina-soarelui!

1385 0

Pentru ca rezervele de vitamina D sa nu scada la cote alarmante, este nevoie de mai multi factori: caldura, oxigen, mediu acid si lumina din belsug, ca doar de aceea a fost numita vitamina-soarelui.

Daca cel mic petrece suficient de mult timp in natura, la lumina zilei, vitamina D este sintetizata de catre organism, in cantitati suficiente, in mod natural.

Sugarii au insa nevoie, inca din a doua saptamana de viata, de suplimente de vitamina-soarelui, intrucat in cazul lor, spre deosebire de copiii mai mari, expunerea la lumina nu este suficienta, mai ales daca puiutul este nascut iarna si cand iesi cu el afara e infofolit de nu i se vede nici nasucul. Doza zilnica de vitamina D recomandata nou-nascutilor este de 500 UI/zi, iar copiilor nascuti prematur li se vor administra 1000 UI/zi.

Ideal ar fi ca bebe sa fie alaptat la san, pentru ca laptele matern contine din belsug toate vitaminele, inclusiv D. Aceasta nu inseamna ca nu mai are nevoie de suplimentele prescrise de pediatru, numai ca doza va fi redusa in raport cu cea necesara copiilor hraniti cu formula de lapte.

In orice caz, nu amesteca doza de vitamina D cu laptele, pentru ca substanta este uleioasa si va ramane pe peretii biberonului. Administreaza- i direct cele cateva picaturi de vitamina D, indicate de medic, cu ajutorul unei seringi speciale, din plastic.
 

In this article

Join the Conversation