Vrea des in brate

453 0

Ce faci daca cere destul de des? Cum poti sa rezisti daca cel mic, deprins de acum cu mersul, vine copacel spre tine cu manutele ridicate, cu ochii rugatori si tandri, soptindu-ti asa cum numai el stie sa o faca: „Mamiiii, bateeeeee!”

Nu incape nicio indoiala, ii vei indeplini intr-o clipa dorinta oricat de obosita sau de greu ti-ar fi. Si stim ca unii copilasi se apropie chiar de 14, 15 kg la varsta de 2 ani.

Luatul in brate satisface deodata doua nevoi: nevoia de iubire, de confirmare a dragostei pairntesti si nevoia de deplasare.

Nevoia de deplasare

Daca micutul tau nu este pregatit sa mearga sustinut o bucata mai lunga de drum, el, obosit fiind, va cere in brate, carut sau se va aseza in popou in mijlocul drumului, protestand in felul lui ca l-ai supus unui efort peste puterile sale.

Chiar daca cel mic nu sta in parc nicio clipa, alergand de colo-colo, totusi s-ar putea sa clacheze la un drum de 15-20 de minute pana la alimentara. Cei mai multi copii, chiar si la 4,5 luni de cand au facut primii pasi, nu vor rezista mai mult de 10 minute de mers sustinut in directia propusa de tine.

Micul cercetas

In general, cei mici gasesc la fiecare pas cate ceva interesant de cercetat, o pietricica, un gradut etc., asa incat drumul pe care tu il faci in mod normal in 10 minute va ia 20, 30 de minute daca pleci cu el de manuta.

Insa, una este sa-l iei in brate cand treceti strada sau cand cel mic chiar a obosit si alta este sa incepi sa il porti in brate prin casa sau pana in parculetul din fata blocului, doar fiinca te enerveaza ca se misca incet.

Daca nu ii vei da posibilitatea sa demonstreze treptat ceea ce poate, ii vei crea impresia ca „nu poate singur” si, prin urmare ii vea crea un handicap

Atingerile, luatul in brate fac parte din limbajul specific al iubirii, asa incat dorinta celui mic de a fi luat in brate poate semnaliza si faptul ca rezervorul sau de iubire este gol.

Pentru a-ti cruta spatele si pentru a evita crearea unor obiceiuri nedorite, incearca sa inlocuiesti „luatul in brate” cu „stransul in brate”, cu pupici si mangaieri.

Cum il dezobisnuiesti de „Bateeeeeee!”

  • evita situatiile in care ar putea cere (nu pleca pe jos cu cel mic pentru drumuri lungi)
  • incearca sa-l cointeresezi in timpul drumului pentru a-l determina sa inainteze singurel (arata-i pisicile, cateii, cautati ghinde, pietricele, frunze)
  • ia-o treptat, fa iesiri scurte, demonstreaza-i ca poate
  • daca e neaparat necesar sa faceti o iesire mai lunga ia si carutul sau tricicleta
  • faceti pauze pentru a se odihni, stati pe bancuta, buturuga, bordura

In this article

Join the Conversation