Zgarieturi si julituri de vara. Primul ajutor

2420 0

Chiar daca plange de se rupe camasa pe el si e plin de sange, pregateste-te sa actionezi rapid!

Cum tratez o julitura la fata locului?

Mai intai, indeparteaza-i hainele de la "locul faptei" si spala-i rana cu apa calduta, la temperatura corpului. In cazul in care sunteti intr-un parc ori la iarba verde si nu aveti nicio cismea sau izvor in zona, poti folosi linistita apa plata sau minerala.

Daca nazdravanul tau s-a accidentat la voi in curte, spala-i rana cu apa si sapun. Sapunelul s-ar putea sa-l usture putin, dar n-ai incotro. Nu pune pe rana spirt sau alt dezinfectant. Trebuie sa-l dezinfectezi, nu sa-l pedepsesti.

Daca n-am comprese sterile la mine, cu ce ii bandajez rana?

De exemplu, iti sfasii tricoul si improvizezi un pansament. Il legi si apesi putin, 1-2 minute, pana se opreste sangerarea. Apoi iti transporti odorul la cea mai apropiata camera de garda. Acolo au cu siguranta comprese sterile; ii vor schimba pansamentul si vor continua tratamentul de prevenire a infectiei.

Cum actionez daca s-a julit de un copac si e plin de aschii in rani?

Cand micutul a alunecat pe trunchiul unui copac, cu siguranta isi face rost de o rana de mare suprafata. Aceasta trebuie spalata la jet de apa sau cu dusul, timp de 10 minute. Apoi, bandajeaza-l cu fese sterile si nu apasa, cu siguranta mai are tepi in dotare. Oricum ar fi, trebuie sa-l duci urgent la medic. Acolo rana lui va fi examinata si tratata cu multa grija.

Cum procedez daca s-a taiat si sangerarea e mare?

Daca prichindelul tau are o rana serioasa, care sangereaza din greu, trebuie sa actionezi repede. Pierderea importanta de sange il poate aduce in stare de soc. Si fii foarte atenta la starea lui generala! Daca e ametit sau a lesinat, noteaza-ti ora la care a facut-o si spune-i-o medicului de garda. Daca mai este altcineva cu voi, roaga-l sa cheme de urgenta ambulanta.

Pana vine salvarea, spala-i rana sub un jet de apa si indeparteaza-i corpurile straine, daca e cazul. Apoi bandajeaza-l cu fese sterile si apasa cateva minute, pentru a opri sangerarea. Dar fii cu bagare de seama: daca e si vreo fractura la mijloc, nu comprima sau misca osul, poti accentua hemoragia! In cazul in care nu s-a oprit sangerarea, pune peste compresele vechi altele noi, comprimand in continuare.

In this article

Join the Conversation