Ziua Mondiala a Laptelui in scoli

490 0

Aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data in 2000 si de atunci a devenit un eveniment anual, pe care multe tari l-au transformat in sarbatoare nationala.
Tetra Pak isi extinde sustinerea oferita programelor nutritionale in scoli, printr-o serie de activitati destinate atat expertilor si specialistilor din educatie si sanatate, cat si parintilor si copiilor.
Pe 30 septembrie 2009, pentru a marca sarbatorirea si in tara noastra a Zilei Mondiale a Laptelui in scoli, Tetra Pak sub egida FAO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura) organizeaza o conferinta nationala ce are drept scop promovarea laptelui in alimentatia copiilor si sprijinirea programelor nutritionale desfasurate in scoli. Romania se aliniaza astfel celor peste 40 de tari din intreaga lume care sustin importanta educarii populatiei scolare in privinta unei alimentatii echilibrate si sanatoase.

Tot pe 30 septembrie, Tetra Pak lanseaza concursul de desene pe tema bunatatii laptelui „Cine astazi deseneaza, maine sprinten pedaleaza„, adresat elevilor din clasele I – VIII, pentru a-i atrage catre un consum adecvat nevoilor lor de crestere. Iar pentru ca necesarul zilnic este de 500ml, elevii mai multor scoli vor primi portie dubla de lapte.

Extinderea sustinerii oferite programelor nutritionale in scoli de catre Tetra Pak, vine ca raspuns la rezultatele unui studiu de cercetare, initiat de companie, cu privire la obiceiurile de consum in randul scolarilor, beneficiari ai programului guvernamental „Laptele si cornul”. Conform acestui studiu, laptele oferit elevilor prin programul nutritional este consumat la scoala de 62% dintre elevi, 30,5% alterneaza consumul in scoala cu cel de acasa in timp ce numai 5,9% prefera sa-l duca acasa. Studiul a fost desfasurat de institutul de cercetare IMAS, in luna aprilie 2009, pe un esantion de 207 scoli, atat din mediul urban cat si din mediul rural.

Programele de tipul „Laptele si cornul” isi dovedesc utilitatea, dincolo de divergentele de opinii iscate de-a lungul timpului. Concluziile studiului dovedesc faptul ca majoritatea copiilor consuma laptele oferit in timpul pauzei, la scoala. Acest lucru nu poate decat sa confirme necesitatea de a continua astfel de programe. Obiectivul fundamental al programelor nutritionale trebuie sa fie viitorul copiilor, laptele fiind esential pentru formarea sistemului osos la varsta copilariei si adolescentei” conchide Catalina Siriteanu, Marketing & Product Management Director, Tetra Pak South Eastern Europe.

Valoarea nutritiva a laptelui si produselor lactate in nutritia umana

Daniela Nuta, Medic primar, Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa ne informeaza ca laptele este unul din cele mai valoroase alimente, asigurand prin componentele sale nevoile nutritive ale organismului uman inca din primele luni de viata.

Astfel, laptele este cea mai buna sursa alimentara de calciu, precum si de alte elemente minerale, exceptand fierul. De asemenea, este o sursa importanta de proteine de calitate superioara, prin mixtura de aminoacizi esentiali. Laptele mai aduce si glucide si grasimi necesare organismului, precum si vitamine atat hidrosolubile, cat si liposolubile

In concluzie, laptele si produsele derivate din lapte sunt recomandate in alimentatia oricarei persoane si in special a sugarilor, copiilor mici, prescolarilor si scolarilor, datorita continutului si biodisponibilitatii crescute in calciu, un element mineral indispensabil cresterii si osificarii organismului.

Mai multe informatii despre editiile precedente ale Zilei Mondiale a Laptelui in Scoli gasiti pe

In this article

Join the Conversation